Quantcast
Channel: TOSIMUMMO
Viewing all 397 articles
Browse latest View live

Ikuisesti kesken?

$
0
0
Kiitokset kaikille vertaistukeaan omien ikuisuusprojektien muodossa lähettäneille! Olette te sitten empaattisia ihmisiä!

Nyt te lukijat saattekin nauttia upeasta kädentaitonäyttelystä -  saanko esitellä: 
ne Keskeneräiset!

Pia löysi kivan neuleohjeen Suuren Käsityölehden numerosta 8/2006. Työ on ollut puikoilla nyt reilut kuusi vuotta, ja valmiina on etu- ja takakappale sekä puolikas hiha. Motivaatio hihatyöhön on kadoksissa. "Ei tämä taida enää mahtua päälle, eikä värikään minua pue, mutta olisihan se mukava saada valmiiksi. Sitten joskus."


Tiina puolestaan päätti virkata nuorena morsiona heinäkuiselle häämatkalleen mekon. Elettiin vuotta 1999. Häämatka livahti ohitse, ja niin monta vuottakin siinä sivussa, ja keskeneräinen mekko unohtui jonnekin. "Viimeisen kymmenen vuoden aikana tasan kerran olen mekkoa virkannut. Etukappale on jo kohtuullisella mallilla, takakappaleessa enemmän duunia. Tästä kaikesta on tietysti 20 kilogrammaa aikaa ja JOS (never) mekko joskus sattuisi valmistumaan, en enää änähtäisikään siihen. Jos sitten vaikka tyttären ( 6 vuotta) häämatkalle? :) MITÄ TÄSTÄ OPIMME: jos aiemmin et ole virkannut kuin pannulapun joskus koulussa, ei ehkä kannata aloittaa näin massiivista työtä." Siinäpä syy, miksi minä en vielä(kään) ole virkannut sitä olohuoneen pyöreää pitsimattoa.. :D


Heli tykkää tehdä ristipistoja, mutta ei perinteisesti tauluihin, vaan vaatteisiin. Äidiltä saatuun ruskeaan puolihameeseen oli saatava jotain piristystä, ja näinhän sitä saadaan: "Lainasin kirjastosta joukon Tupu Pupuna kirjoja ja aloin niitä selailla sopivan kuvan toivossa ja lopulta sen löysinkin. Skannasin kuvan ja tein sopivan kokoisen ruudukon kuvan päälle ja aloin työstämään kuvaa hameelle. Olen aiemmin tehnyt vain ns. pieniä kuvia, joten tämä koko hameen etuosan täyttävä kuva on huomattavasti haasteellisempi ja koska kuvassa on todella paljon samaa väriä isoina pintoina, on ruutujen laskeminen aikaan vievää ja haasteellista! Nyt on kuva ollut kohta jo melkein vuoden tuossa vaiheessa, mutta kiitos postauksesi, sai työ taas sijaa muiden töiden lomassa!" Mainio idea muuten koristella vaatteita ristipistoin, tätä täytyy joskus kokeilla!


Mepudilla onkin vähän erilainen projekti vaiheessa. Vanha perheenjäsen, vuoden 1965 Chrysler, olisi tavoitteena saada museorekisteriin, mutta risaiset penkit eivät siinä vaiheessa enää käy päinsä. Tarvitaan uudet istuinverhoilut. "Pari vuotta sitten keväällä iski se varmuus, että kyllähän mie ne ossaan tehä ja vielä enempi varmuutta tuli, kun käytiin kyselemässä verhoomojen hintoja." Hyvään vauhtiin projekti pääsikin, mutta mies teki virheliikkeen ja hoputti liikaa, jolloin projekti tyssäsi siihen. Ei ne miehet aina hoksaa, että hiljaa hyvä tulee. Mutta tästä keskeneräisestä projektista on ollut jo nyt Mepudille muutakin hyötyä kuin verhoilutaitojen lisääntyminen: "Sain hyvän ompelukoneen ja teollisuuskoneen, mummo sai miun vanhan koneen(sen mikä piti olla rikki,mut mummon hokkuspokkus-sormet teki jotain sille ja se toimii edelleen, miun mies ei tosin tiijä sitä, koska se ois ruennu juputtamaan sitten siitä uuvesta koneesta.. Mie en yllensä kannata tuommosta salailua,mut tässä tilanteessa miun kannalta oli paras pysyä hiljaa."

... Ja nyt minä julkistin tämän salaisuuden. Törkeää.


Jana on monen muun tavoin aloittanut tekemään villatakkia:"Reilut 2 vuotta keskeneräinen töitä, noin 2 vkoa sitten kaivasin esiin ja pingotin ainakin valmiit hihat. 1 etukappale valmis, toinen vaille hihojen kavennus ja takaosa sama." Mitä tästä opimme - neuletyöt ovat kaiken pahan alku ja juuri. Ne jäävät muita projekteja useammin kesken!


Eikä aina tarvitse tehdä edes villatakkia. Kaisalla meinaa pitsihuivin valmistuminen olla tiukan takana. "Kuvassa aaltopitsihuivi tico tico langasta joka ei tunnu vaaan valmistuvan koskaan. Olen jo ottanut puikot moneen kertaan toiseen työhön." Minulla ne olisivat saattaneet jäädä laittamatta takaisin, kun kerran olisin irrottanut. Ihana huivi, Kaisa, tee se valmiiksi pian! :)


Toisilla useampikin työ antaa odotuttaa valmistumistaan. Maija pistää minutkin hiljaiseksi ristipistoineen, sillä hänellä suurin työ on kooltaan metrinen. Alkuinnostuksen jälkeen keskeneräinen keijukaisnainen on odottanut jatkoinnostusta viidestä kahdeksaan vuotta (en ihmettele, huh mikä koko!). Delfiiniristipisto on melkein valmis, mutta on jäänyt kesken jonkun virheen vuoksi, jota Maijakaan ei enää muista. Ankkoja paimentava tyttö saa myös odottaa vielä. Entäs tuo ihastuttava kukkapeitto tuolla kuvasarjan alanurkassa? "Aloitin vuosi-pari sitten ja sitäkin tein hullun innolla, mutta sitten kun liitin noita kukkasia yhteen ja huomasin että niitä pitää olla miljoona(no ei nyt varmaan ihan niin paljoa..), niin loppui sekin innostus, mutta kyllä noita varmaan joskus vielä tulee tehtyä.. Silloin kun ei ole muuta käsityötä suunnitelmissa (jaa milloinkohan sekin päivä koittaa??!)" Enpä tiedä minäkään - varmaan sitten, kun kauppoihin ei tule enää ihania kankaitakaan myyntiin (edelliseen postaukseeni viitaten...)!


Kikan lankakerällä vasta onkin hassunkurinen tarina takanaan. Uskokaa tahi älkää, tämä on keskeneräinen työ. Vuonna 1999 tästä kerästä oli syntymässä anopille neulepaita. Sitten neulottu kuvio oli mennyt vikaan, ja kaikkihan tietävät, kuinka kurjaa kovalla työllä tehdyn neuleen purkaminen on. Sitten syntyi esikoinen, ja esikoiset yleensä hidastavat hiukan tällaisten neuleprojektien etenemistä. Hiirikin, surkimus, oli tehnyt temppujaan keskeneräiselle neuletyölle sillä välin, kun se kiltisti oli odotellut muotoutumistaan valmiiksi neuleeksi. Se, mitä hiiri jätti jäljelle, pelastettiin odottamaan parempia aikoja. "Aikaa kului, ja kului, ja kului, niin, peräti vuoteen 2008 saakka, siinä välissä jo anoppikin vaihtui :-) Noh tämä nykyinen anoppini tykkää 'nyprätä' kaikkea telkkaa katsellessa ja otti tuon lankasotkun selvitettäväkseen. Siinä vauhdissa hän sitte purki tuon neuleen tekeleenikin kokonaan ja keri rullalle. Pari päivää sitten tyttäreni löysi tuon ison kerän, ja jälleen tuo lanka uhkaa olla vain kasa mytättyä lankaa... Tämä neule tuskin ikinä paidaksi valmistuu, mutta jos edes sukiksi, tai pannunlapuksi, tai edes nyöriksi jonnekin!"


Tuijalla vanhin keskeneräinen työ, neuletakki itselle, on aloitettu vuosina 78-79. Sen jälkeen pari lasten villahaalaria on jäänyt kesken, koska lapsenlapset ovat menneet kasvamaan kesken projektin. Höh. "Pikkusukat vauvalangasta kesken, kun ovat jotenkin tylsää hommaa tai on sattunut mielenkiintoisempi projekti kesken kaiken. Sininen neule...olen jo hukannut ohjeenkin siihen. Harmaa neule, inhoan neuloa resoreja tai nappilistoja ja kokokin on väärä. Takkiompelus kesken, kun en osaa tehdä ja siinäkin lapsi kasvoi liian isoksi työtä ommellessa. Resorit uupuvat nalletrikoosta. Olihan siellä mustavalkoinen hameentekelekin. Senkin koko on käynyt pieneksi, joten jäänee osaksi tilkkutöitä."


Skottimama aloitti pingviinihaalarin esikoisen syntymän jälkeen vuonna 1991. Toinen yritys oli tehdä haalari valmiiksi pikkukakkoselle, vuonna 1993. Ohi meni sekin. "Yritin joka lapselle, ja niitä on nyt jo viisi, viimeinen yritys kuopukselle (-07). Enää puuttuu muutaman langan päättely ja vetoketju – onnistuisikohan joskus lapsen lapsille (joita ei vielä ole kuin minun unelmissa) vai meneekö neljänteen polveen??? Yritetty on kaksi vuosikymmentä!"



*************************************


Olette te mainiota sakkia projekteinenne, ei voi muuta sanoa! Ja voi miten moni noista töistä onkaan sellainen, että tekisi mieli päästä vähän työntämään omiakin näppejä samaan soppaan. Että "jos minäkin vähän kokeilisin". 

Tätä motivaatiopuuskaa olen purkanut omaan ikuisuusprojektiini, joka on saanut tauluumme jo palasen otsaa, silmänympäryksen ja lisää poskea. Voi toista, kun se on niin nuori ja nätti tuossa, melkein kuin viisitoistakesäinen! 


Tämä pitää saada valmiiksi pian, sillä löysin uuden intopuuskan teidän vertaistukenne ansiosta! Kiitos siitä!


Ja lupaamani arvonnan keskeneräisiä töitä esitelleiden kesken voitti Kikka, joka lähetti tarinan sympaattisesta lankakerästään. Onnea, Kikka! Lupaan, etten lähetä sinulle yhtään lankakerää - enkä keskeneräistä neuletyötä! ;) Lähetä sinä puolestasi minulle yhteystietosi sähköpostitse. Osoitteen jo tiedätkin!

Mikä näistä keskeneräisistä innostaisi sinua jatkamaan siitä, mihin joku toinen on jäänyt? Mikä näistä olisi kaikkein epätoivoisin projekti sinulle?

Ja Mepudille haluan vielä sanoa, että toiveesi peitetikkikoneen alkeista on laitettu korvan taakse! En vain saa aikaiseksi vastata ihanaan sähköpostiviestiisi! En tiedä, olenko oikea henkilö niistä peittarialkeista kirjoittamaan, kun alkeita tässä vasta käyn läpi itsekin, mutta kerron mielelläni sen, mitä jo osaan. Palaan asiaan!

Turkoosi tiistai ja peitetikin perusteet

$
0
0
Niin, tiedän, että on perjantai, mutta tein nämä tiistaina. Tai ainakin sain ne tiistaina valmiiksi.


Poika sai Harjun tukkumyymälän pallotrikoosta talviyömin pieneksi jääneen tilalle. Kaavat tähän on mitä lie ja mistä lie, vanhoja tuttuja ja melkein puhki käytettyjä. Yömin koko on 116.


Koska metrin palasta ei sellaisenaan riittänyt ihan koko yömiin, tein hihoihin toiset puolikkaat turkoosista trikoosta, joka sekin on samasta tukkumyymälästä ostettu. Kiitokset vielä Kaisalle kangasagenttina toimimisesta! ;)


Paidan etukappaleelle ja housujen lahkeeseen lisäsin samaisesta trikoosta muutaman turkoosin pylpyrän. Siroteliimaa kankaalle, päälle kangaslipare ja pikainen kiinnitys silitysraudalla. Jotta pysyy kunnolla, ajoin vielä pariin kertaan ympyröiden reunoja pitkin ihan vain suoralla. Rinkuloiden reunat saavat rispaantua rauhassa.


Ja kun turkoosia vielä jäi, piti se käyttää loppuun. Edelleen kaivataan lisää tilaa kangaskaappeihin. Turkoosin jämistä ja palasesta kuviotrikoota yhdistelin myyntipuolelle paidan, jonka koko on 116/122. Aika lailla saman kokoinen kuin samalla palstalla myytävä musta-valko-vihreä runoratsupaita.


 Sama paita takaa:



Kesää kaivaten tein Janan järjestämän kimppatilauksen kankaista lisää samistelupaitoja. 


Herrat sammakoissaan, paitojen koot 116 ja 86.


On myös pyydetty kertomaan peitetikkikoneen alkeista. Mitähän niistä osaisi kertoa? Kysykää ihmeessä jotain, kun en keksi, mitä kertoisin! Näytän nyt kuitenkin, miten käytän omaa konettani, ja siis ilman käntäjää. Onnekas on kertonut perusteellisesti kääntäjän käytöstä ja monesta muusta, ja nämä jutut läpi lukenut blogiemme lukija toivoi saman masiinan käyttöohjeita ilman kääntäjää.


Minulla on siis ollut syksystä saakka Bernette 009DCC -peitetikkikone, johon olen kyllä ollut pääsääntöisesti erittäin tyytyväinen. Kyselin paljon neuvoja koneen saapuessa yllämainitulta peittarin konkarikäyttäjältä, säädöistä sun muista, ja alkuun sainkin hakea aikani tuntumaa tähän masiinaan, ennen kuin meistä tuli ystävät. Jos joku tällaista on hankkimassa, suosittelen varautumaan henkisesti siihen, ettei yhteistyö koneen kanssa välttämättä lähde sujumaan yhtä vaivattomasti kuin esimerkiksi perusompelukoneen kanssa yleensä lähtee. Kuten saumuritkin, myös peitetikkikoneet ovat jonkin verran itsepäisempiä kuin ompelukoneet. Toki poikkeuksia on varmasti molempiin suuntiin. Mutta esimerkkinä mainittakoon, että Onnekkaalla vallaan mainiosti toimivat langankireydet eivät toimi ihan sellaisenaan minun koneessani, vaikka kone on samanlainen.

Tässä kuitenkin näet ne säädöt, jotka minulla yleensä on käytössä. Ja samat säädöt toimivat käytännössä lähes kaikille materiaaleille ja kaikkeen, mitä koneella teen. Paininjalan puristus on myös säädettävissä, mutta siinä ei ole minkäänlaista asteikkoa, ja siihen sopiva säätö on haettava kokeilemalla.



Peitetikkikone korvasi minun töissäni aikaisemmin käytössä olleen kaksoisneulan, ja ilman kääntäjääkin työt sujuvat nyt paljon nopeammin ja helpommin kuin kaksoisneula-aikoina. Peitetikkikone ajelee hitaimmillaankin reilusti nopeammin kuin kaksoisneula, joten alkuun sai ajella kieli keskellä suuta, että oppi pysymään "raiteilla". Nykyään alkaa olla jonkinlainen tuntuma tuohon oikealla reitillä pysymiseen, ja kanttauksetkin alkavat muistuttaa jo - niin, kanttauksia. Koska myöskin paininjalka on suurempi kuin ompelukoneen kaksoisneulaa käytettäessä, tuo sekin lisää haastavuutta.

Paidan tekojärjestys ei ole suuremmin muuttunut siitä, mitä se on aikaisemmin laatimassani ompeluohjeessa, mutta käyn tässä läpi muutaman jutun, jotka teen eri tavalla tämän koneen kanssa kuin aikaisemmin.

Pienet hihansuut ja muut ahtaat rinkulat ajelen suosiolla tasona, jolloin niistä saa helpommin siistit. Tosin tämä nyt ei ole siististä se paras esimerkki...!


Pääntiet teen edelleen ympyränä. Kaksoisneula-aikoihin tein resorikanttaukset nelinkertaisina, mutta peittarilla olen vähentänyt kerrokset kolmeen. Ompelen resorikaitaleen ensiksi oikeat puolet vastakkain suoralla ompeleella, tässä tapauksessa hihansuuhun, minkä jälkeen taitan avoimen pään reunan yli nurjalle, ja ajan päältä peitetikillä. Hieno tasokuvani ehkä kertoo asian selkeämmin kuin sanat:


Koska aloituskohdasta saa siistimmän niin, että ajaa ensiksi jonkin joutopalan päälle ja vaihtaa lennossa oikeaan työhön, teen niin. Ajan kaikki tarvittavat kappaleet koneelle peräjälkeen, ja katkon vasta sen jälkeen hihat omiksi paloikseen. Allaolevassa kuvassa on siis se joutopala, josta aloitin, ja perässä neljä hihaa:


Ompeleen aloituskohtahan solmiutuu itsestään, mutta lopetuskohdasta ommel purkautuu helposti siepparilangasta vetämällä, joten turhaa vääntelyä ja venyttelyä kannattaa keskeneräisissä kappaleissa välttää. Mikäli ompelee vain yhden kappaleet, voi lankahännät tietysti vetäistä solmuun, mutta tällaisessa liukuhihnamallissa ei tietenkään jää jokaiseen hihaan niitä solmittavia lankoja.


Jos taas ajetaan kanttaus ympyränä, täytyy lopetuskohta päätellä erikseen, jotta se kestää pesuja ja käyttöä. Mutta palataan sitä ennen alkuun. Ompelen pääntieresorin ensiksi suoralla ompeleella renkaaksi, minkä jälkeen kiinnitän sen pääntielle.




Siinäpä parit pääntiet peitetikkiä vaille valmiina:



Sitten peitetikille. Aloitan tietysti keskeltä takaa, johon myös lopetan. Pikkupätkä ajetaan päällekkäin, kuten tehtiin kaksoisneulallakin. Silmä seuraa tuota paininjalkaan merkittyä vasemman neulan kohtaa, jonka avulla kohdistan tikin oikeaan paikkaansa.


Lopettaessa ompelun käytän käsipyörää käyttöohjeessa suositellulla tavalla, eli ensiksi pyöräytän käsipyörää vastapäivään ja sen jälkeen myötäpäivän, jolloin neulalangat vapautuvat siepparista. Sen jälkeen työ vedetään paininjalan alta pitäen kiinni ompelun lopetuskohdasta ja katkaistaan langat.


Ja koska neulalangat jäävät oikealle puolelle, ne vetäistään neulalla nurjalle. Kankaan läpi niitä ei tarvitse pujotella, vaan ne saa nurjalle vetämällä nurjalla puolella olevista lankalenkeistä. Kokeilemalla nämä jutut tajuaa parhaiten, hankala niitä on oikein tyhjentävästi selittää.


Tämän jälkeen kaikki kolme lankaa vetäistään keskenään solmuun ja lankahäntä pujotetaan ompeleen alle.



Turhat resorit voi myös leikata ompeleen vierestä pois, kunhan varoo leikkaamasta itse työtä tai ompeleita. Kääntäjällä saa nurjalta puoleltakin siistimmän, kun kääntäjä kohdistaa ompeleen niin, että se menee nurjalla puolella resorin reunan ylitse, mutta ihan käyttökelpoisen saa siis ilman sitäkin.
 

Valmista tuli:



Koneen käyttöohjekirjassa on neuvottu monenlaisia muitakin juttuja, kuten siepparilankapuolella tehtävää koristeompelua, jota minäkin paljon harrastan, kuminauhan kiinnitystä sun muita juttuja. Mutta tässä tuli ehkä ne perusjutut, joita alkeiksikin nimitetään.

Tätä kirjoittaessa tässä on ollut jos jonkinlaista häiriötekijää puhelinmyyjästä omiin ipanoihin, joten en ota mitään vastuuta omista jutuistani. Kysykää lisää, sillä tyhmiä kysymyksiähän ei ole!

Paluu puuvillaan

$
0
0
Eurokankaasta löytyi viime viikolla kauniin värisiä, ohuita neuloksia, jotka ovat osittain villaa. Värit houkuttelivat niin, että pienestä pistelynpelosta huolimatta otin yhtä väriä kotitestaukseen, kun myyjäkin vakuutti, ettei ensimmäistä päivää päällä ollut ko. kankaasta tehty paita ole kutittanut tai pistellyt lainkaan. Kun metrihinta oli niin kohtuullinen (5,90e), päätin samalla kokeilla pitkään mielessä muhinutta ideaa tehdä paita jonkun valmispaidan pohjalta. Taitoin kankaan kaksinkerroin pöydälle ja lätkäisin päälle Creamin pitkähihaisen "kotimekon", jota paljon käytän.



Sen reunoja mukaillen leikkasin kankaasta paidan mallisen lepareen, jossa hihat siis yhdistyvät miehustaan ilman saumaa.



Pääntien leikkasin taittamalla ensiksi paidan vielä kaksinkerroin, jotta sain reiästä symmetrisen. Kuvan ottamisen jälkeen vielä tietysti suurensin tuota pääntietä.


Koska purkautumattomat hulpioreunat oli tällätty hihansuihin, en tehnyt niihin käänteitä lainkaan, vaan ompelin samasta kankaasta leikatuista suikaleista lisää rosoa koristeiksi molempiin hihoihin. Pääntielle en tehnyt mitään, vaan päätin sen antaa rispaantua rauhassa.

Sitten sovitus. Ja alle sekunnissa sen jo tiesin - tämä pistelee. Sietämättömästi.


Jotta koko kangas ei menisi hukkaan, leikkasin hihat pois ja suurensin pääntietä entisestään, jotta kangas ei koskisi ihoa. Pitkähihaisesta paidasta tuli T-paidan päälle puettava - niin mikä? Asuste? Liivi? Koriste? Lisälämmike? En tosiaan tiedä. Sellainen vain.
 


"Sellaisessa vain" on ainoastaan kaksi saumaa, eli ne sivusaumat. Pääntietä, helmaa tai kädenteitä en huolitellut mitenkään, vaan jätin ne kiertymään omia aikojaan miten tahtovat. 

Mitä opimme tästä - paidan pystyy tekemään myös ilman kaavaa - ja joku voi jopa onnistua siinä (ehkä minäkin ensi kerralla). Mutta kangasta valitessa kannattaa edelleen nuhjata niitä kangasvaihtoehtoja naamaa vasten, vaikka kaupassa muut asiakkaat katsoisivatkin aika hitaasti. Ilman tuota testinuhjausta ei koskaan tiedä, mitä ostaa. Eli eikun reippaasti nuhjaamaan vain, sanoipa karkeanahkaisempi myyjä omasta paidastaan mitä tahansa! ;)

Ps. mitä merkillistä!! Näkeekö joku muukin voi-sanassa linkin? Minne se vie? Kuka sen teki, mrrr!!! (en nimittäin näe sitä muokkausikkunassa enkä saa sitä pois, ja välillä se ei näy ollenkaan.. haamulinkki)

Valtakunnan nopein neuloja?

$
0
0
Tuli tuossa nimittäin eilisen aamupäivän aikana tehtyä pari neulepaitaa. Toinen on tuollaista pitsineuletta ja toinen perinteisiä palmikoita. On tosin mainittava, että joka minua yhtään tuntee, tietää myös sen, etten eläissäni saisi neulotuksi näistä kumpaakaan! Onneksi on ompelukoneet.



Jätin vähäksi aikaa ne hihasaumattomat kaavakokeilut jäähylle ja kaavoitin omaan tarpeeseeni pitkän, väljähkön neulospaidan. Kaikenlaiset jättisuuret yläosat näyttävät olevan nykyään kovassa huudossa, mutta omaan tyyliini käy kuitenkin paremmin väljähkö kuin varsinainen oversize. Peruspaidan kaavasta saa väljähkön helposti suoristamalla sivusaumat laatikkomaisiksi sen sijaan, että niissä olisi kapeampi vyötärönkohta.








Halutessaan laatikkomaistakin neuletta voi hiukan muokata asusteilla.






Tämän paidan kangashan on Eurokankaan palapuolelta, ja tätä olen ostanut nyt yhteensä kolmesti. Ensimmäisestä ostamastani palasta tein tuubihuivin, seuraavasta kietaisuboleron pidettäväksi juhlavaatteiden kanssa, ja tästä kolmannesta palasta tein vihdoin sen "neuleen", jota harkitsin jo ensimmäisestä palasta. Tämän paidan kanssa voisi pitää tuota tuubihuiviakin, irtokauluksena, mutta en löydä sitä mistään! Mihin ihmeeseen olen sen voinut hävittää?!




Muuten olin tyytyväinen kaavaan, mutta pääntie oli hitusen liian leveä, samoin hartialinja jäi liikaa sivulle. Vähensin leveyttä leikkaamalla pois suikaleet KE- ja KT-kohdista, ja lisäsin sitä kainaloista alaspäin sivuihin. Näin muokatulla versiolla ryhdyin tekemään seuraavaa neulomustani - sitä, jossa on niitä palmikoita.


Jopa alkaa olla kaava kohdallaan. Lisää kankaita kiitos, sillä näitä paitoja tarvitaan nyt muutama lisääkin, kun kerran vauhtiin päästiin! Tämä palmikkokangas on Ikasyriltä, ja laadultaan tämä on ihan mielettömän ihanaa! Pehmeää, napakkaa, ja vieläkin korostan että pehmeää! En muista moiseen trikoolaatuun monesti törmänneeni aiemmin.




Tähän toiseen versioon tein kauluksen väljänä poolona. Mittasin pääntien ympäryksen, leikkasin vastaavan kokoisen palan jämäkankaasta, joka jäi yli miehusta- ja hihakappaleiden leikkaamisesta ja ompelin sen kaulukseksi.





Pääsin vihdoin edes osittain eroon Susiesta! Tosin on siitä bloggaamatta ainakin yksi velourtunika vielä... mutta täten on todistettu, että kykenen minä muuhunkin kuin susietunikoihin! ;)

Fintorpeja kaivataan!

$
0
0
Naisena olemisessa on omat pulmansa, mutta on siinä hyviäkin puolia. Esimerkiksi se, että naisella on oikeus muuttaa mieltään. Ja minäpä muutin.




Jo aikaisemmin ajattelin, että hyvä kun Ikealla on tarjolla samoja vetimiä mustana ja metallinvärisenä, jotta voimme vaihtaa mustat metallisiin, jos joskus siltä tuntuu. No, nyt tuntuu, mutta kuinka ollakaan, ovat nuo mokomat tietysti poistuneet sillä välin lähitavaratalomme valikoimista. Turhan reissun tein, ja vielä muksut mukanani, sillä eihän saatavuutta tietenkään tajunnut varmistaa etukäteen! (tosin siitä turhasta voi olla montaa mieltä, sillä eipä sieltä tyhjin käsin poistuttu nytkään)




Ei jollakulla Tampereen suunnassa asuvalla ole asiaa Ikeaan lähipäivinä? Olisin tilannut nämä vetimet jo nettikaupan kautta, mutta tässä asiassa tietotekniikkakin on minua vastaan. Olen aikaisemminkin yrittänyt luoda tunnuksia Ikean verkkokauppaan, mutta tuloksetta. Tämä on niin tyypillistä tosimummon tuuria! 

Tampereen Ikealla näitä tosiaan näyttää molempia olevan vielä monen vihreän palkin verran, mutta muualla joko molemmat tai toinen vedinmalli on loppuunmyyty. Auttakaa mummoa mäessä! Älkää nyt kukaan asioiksenne lähtekö liikkeelle, mutta tätä voisi joku sinne muutenkin menoa suunnitteleva käyttää vaikka tekosyynä mennä sinne juuri nyt. Eikös niin? 

Jos tällainen vedintoimitus jonkun päiväohjelmaan sopivasti sujahtaa, niin sähköpostiini tosimummo(ät)wippies.fisaa ilmoittautua! Maksan tietysti kulut.

Migreenin aiheita miehiseen malliin

$
0
0
Täällä on kodin hengetär jo totaalisen kyllästynyt tyhjiin (lue: tylsiin) seiniin, ja pienoisella painostuksella saatiin vihdoin aikaiseksi sekin, että hengettären toinen puoli otti poran salkustaan ja ryhtyi rei'ittämään vaivalla aikanaan tasoittamiaan seiniä.




Ymmärtäähän sen, että koville se ottaa. Ensiksi käytetään päiväkausia seinien pakkeloimiseen, etsitään suurennuslasilla ruuvinreikiä, naarmuja ja kolhuja, paklataan, hiotaan ja taas hiotaan, jotta maalipinta aikanaan olisi mahdollisimman siisti ja tasainen. Sitten talo valmistuu ja sinne muutetaan, ja mukana muuttaa myös pirttihirmu, joka alkaa kulkea pitkin uutta kotia osoitellen, mihin mitäkin laitetaan, ja suurin osa niistä laitetaan tietysti ruuveilla. Yritin kyllä varoitella ja valmistaa puolisoa henkisesti niihin reikiin jo rakennusaikana, mutta ilmeisesti en tarpeeksi.


Minkäs sille mahtaa, kun tyhjät seinät vain ovat niin tylsiä. Jos missään ei ole mitään, mikään ei näytä miltään. Huh, mikä viisaus heti näin maanantaiaamuna!



Kokovartalopeiliä ei talossa ole nähty aiemmin, mutta kaivattu on kyllä. Oma urakkansa mennä aina kiipeilemään vessaan pikkujakkaran päälle, jotta näkisi itsestään muutakin kuin naaman. No nyt näkee - kannattikohan, sitä en tiedä. ;)




Olin aikaisemmin iskenyt silmäni Cittarissa myynnissä olevaan kuluneen valkoiseen peiliin, mutta hetken mielijohteesta päätinkin olla kauaskatseisempi (?) ja valita tämän vanhennetun hopean värisen kehysmallin. Perustelin miehelle valintaani sillä, että tämä sopii paremmin seuraavan talon sisustukseen. Sanotaanko nyt vaikka niin, että mies ei yhtään tiennyt, että seuraavan talon sisustuskin on jo suunniteltuna.

Ikean viimeviikkoisella reissulla jäi Fintorpit saamatta, vaikka niitä sieltä hakemaan lähdettiin, mutta saivatpahan lapset huoneeseensa lampun!



Aikaisemminkin olen tätä mallia nettisivuilta tiirannut ja todennut, että sepä kävisi mainiosti muksujen kammariin, mutten ole paikan päältä sitä kuitenkaan löytänyt. Nyt selvisi syykin - tätä myytiin yläkerrassa huonekalunäyttelypuolella, ja olen kiertänyt lähiaikoina ainoastaan alakertaa. Sen siitä saa, kun oikaisee.




Lastenhuoneeseen on muuttanut myös Joulupukilta toivottu ilmoitustaulu. Tapettiseinälle ei ole annettu lupaa kiinnittää mitään askarteluja, joten fiksuna kuusivuotiaana esikoinen ilmoitti tarvitsevansa ilmoitustaulun. Samoihin aikoihin olin ihastellut Perfect Homen kuvastossa myytävää syötävän suloista ilmoitustaulua, ja miettinyt, millä tekosyyllä moisen voisi hankkia.




No tekosyy oli täten löytynyt, joten ryhdyin kyselemään paikalliselta edustajalta tämän taulun perään. Vähän herätti kummastusta, kun kyselyihin tuli niin ympäripyöreitä vastauksia, ja lopulta totesin, että jos tuo ilmoitustaulu ei varmuudella ehdi tulemaan ennen joulua, on lähdettävä katsomaan Clas Ohlsonin vaatimattomampaa mallia pukinkonttiin. Siinä vaiheessa puhelimesta kuuluikin vähän harmistuneesti, että "Sä pilasit mun yllätyksen!" Kaikessa sitä voikin onnistua ihan vahingossa! :D Oli nimittäin niin, että samoihin aikoihin ompelin kyseisen tyypin tyttärelle pukinkonttiin takkia ja vähän muutakin, ja kiitokseksi siitä olisin saanut tuon ilmoitustaulun yllätyksenä.



No yllätys ei omasta mielestäni mennyt edes pilalle, ainoastaan se yllättyminen hiukan aikaistui suunnitellusta! Ja ilmoitustaulu löytyi lopulta pukin säkistä kuten pitikin, ja nyt se ilahduttaa lastenhuoneen seinällä sekä äitiä että tytärtä.

Kaikenlaisten reikien poraamisen vastapainoksi mummolassa on sisustettu myös lempeämmin keinoin. Pienen huoneen oveen liimattiin tekstitarra, joka kertoo oikean suunnan silloin, jos kokee olevansa hädässä.



Ja ne kukat! Meninkin joskus teininä kuvittelemaan, etten minä sitten koskaan ole sellainen naisen stereotypia, joka ilahtuu kukista. Koskaan ei pidä sanoa "ei koskaan" (jo toinen viisaus samalle päivälle!). Ikean halpaan ja kauniiseen maljakkoon on mukava asetella kerran viikossa uudet tulppaanit. Harvankin kimpun saa kauniisti esille leveään maljakkoon, kun rypistää pakkaussellofaanin maljakon reunoille tuomaan tukea tulppaanin varsille.



Listojakin on yritetty laitella, jotta kevään tullen selvittäisiin taas hyvillä mielin ulkotöihin. Toisinaan se on onnistunutkin ihan kiitettävästi, mutta joinakin päivinä se on jäänyt ajatuksen asteelle, kun lapsukaiset, nuo kullannuput, huolehtivat virikkeistä ilman listojakin.



Eräänä päivänä nuorimies oli saanut päähänsä kokeilla, miten arkisesta manuaaliovesta saisi "autotomaattioven". Taaperokärryn kuminen rengas saranapuolelle oven väliin, ja voimakasta vetoa kahvasta. Aukihan se ovi siitä singahti ihan omin avuin, eli autotomaatti oli syntynyt! Muutaman testisulkemisen ja automaattisen avautumisen jälkeen vain pääsi käymään niin, että saranat pettivät, ja ovi repsahtikin alapuolelta irti. Silloin siitä vasta automaattiovi tulikin, sillä enää sitä ei saanut pysymään kuin täysin auki! Pari päivää elelivät kyseisen nuorukaisen vanhemmat ilman makkarin ovea, kun se oli liimaus-puristin-hoidossa olohuoneen seinän ja puusohvan välissä. On se mainiota, että lapset huolehtivat vapaa-ajan ongelmista. Muuten kun ei millään keksisi tekemistä jokaiselle illalle.

Kun sisustuksesta on tässä asiantuntevasti puheltu, vilautetaan vielä tätä mustaa sisustuslisäystämmekin. Kassi-kissa on kasvanut hurjasti, kesyyntynytkin, ja muuttunut juuri sellaiseksi lapsiperheen räsynukkekissaksi, jollainen lapsiperheessä elävän kissan pitää ollakin.




Joitakin pikkutemppuja kun saisimme vielä kitketyksi pois käytöstavoista, niin alkaisipa meillä olla hoidokkinamme oikea valioyksilö! Kissan eduksi on sanottava, että yllättävän vähän se on mitään tuhonnut, lähinnä saanut mattoon kynsimäjälkiä ja roikkunut vähän verhossa, niin että kodinhoitohuoneesta menee jossain vaiheessa verho vaihtoon. Pallinpoistokeikka on kuitenkin selkeästi vähentänyt sellaista hillitöntä riehumista, vaikka iltavillejä (onneksi) kuitenkin on edelleen.

Keittiössä katsellaan vielä vähän aikaa mustia vetimiä. Tämän viikon aikana ne vaihtuvat toivottavasti saman mallin metallisiin versioihin!


Varaslähtönä noihin uusiin vetimiin toin Ikealta mukanani tuon tangon välitilaan - se kun on samaa sarjaa vetimien kanssa. Ja taas tuli todettua, että vaikka paneloitu välitila on kaunis sellaisenaankin, kauniimmaksi se muuttuu, kun siihen poraa reikiä.



Odotan vain, milaisen migreenin mies saa niistä keittiöön suunnitteilla olevista avohyllyistä... Niillä vasta tuleekin taustalle jäävästä ruututapetista komea!

Rinsessan uudet vaatteet

$
0
0
Meillä sairastetaan kuumeen ja flunssan lisäksi myös prinsessasyndroomaa. Se lienee ohimenevää laatua, kuten toivottavasti kuumekin.


Prinsessasairaudesta huolimatta äiti jatkaa vaatteiden puolesta retrolinjalla, koska temperamenttiselle ja nopeasti kiihtyvälle kolmevuotiaalle ne vain muka käyvät niin kauhean hyvin. Ja onneksi hänen majesteettinsa tykkää niistä itsekin, vaikka siniverinen onkin! Metsolan joustofrotee oli niin tämän tytön näköistä, että vaatetuskohde oli tämän kankaan osalta selvä jo ensitreffeillä.


Sairastelu näkyy rauhallisten lapsien lisäksi myös siinä, että tyttö heiluu kuvattaessa sen verran vähän, että talvivalossakin saadaan teräviä kuvia ilman salamaa. No ehkä osansa tekee myös taivaalle vihdoin ilmaantunut, kovasti odotettu aurinko! Siinäpä on sellainen keltuainen, johon ei mummelssoni koskaan kyllästy!


Samasta kukkajoustiksesta ompelin myös toisen mekon. Tämä lähti postitse Marille, kiitoksena Ikean keittiöosastolla asioimisesta. Kahvat ovat matkalla uuteen kotiin, ja pian ne nähdään jo keittiössä paikoillaan. Jess!


Nuorimmainenkin on retroissaan, ja tällä kertaa kangas on aidosti vanhaa. Kananpojankeltaisesta joustiksesta tuli värjäämällä kivan värinen ruskea. 

Ja haalarihousut siitä tehtiin, tietysti! Ajattelin tehdä lopusta kankaasta moiset myyntipuolellekin, mutta vetskareita ei ollutkaan kuin tämä yksi sopivanvärinen. Kenties sitten myöhemmin, ostosreissun jälkeen.


Yllä olevissa kuvissa lahkeet on tehty miten sattuu, sillä ompelin ensiksi lahjekuminauhat väärälle puolelle lahjetta, ja kuvauksen jälkeen totesin, että ne eivät anna mielenrauhaa ennen kuin korjaan ne. Niinpä ratkoin kuminauhat vielä irti ja kiinnitin ne uudestaan, tällä kertaa jopa oikeinpäin. Onkohan näillä lapsuksilla jotain tekemistä univelkojen kanssa? Mieskin tuossa yhtenä iltana katseli aikansa hitaasti, kun pyysin tuomaan esikoisen sakset ulkoa sisälle sulamaan. Niin, no niitä hiihtimiähän minä tietysti tarkoitin, mutta koska ajattelin puhuessani sauvoja, tuli suksista sakset.


Hurmurijoustiskin tuli silputtua aina viimeiseen kissaan saakka. Kolmevuotiaalle kokeilin jo ommella ensimmäistä 92-kokoista paitaa, mutta kyllä se 86-kapeus saa olla tuolla rimppakintulla käytössä edelleen, ellei jopa 80. Hihhojen puolesta tämä on kyllä jo sopiva.




Jämistä tuli vielä lyhythihainen 80-senttinen T-paita, joka meni myyntipalstalle ja lähti sieltä samantien.



No nyt kun nämä vihdoin on saatu raportoiduksi (kissapaita kävi jo pesussakin tehokkaan käytön jälkeen), voin hyvillä mielin alkaa väsäämään uusia. Tummanruskea resori vain on päässyt loppumaan, ja siinäkös vasta on ongelmaa kerrakseen! Sitähän tarvitsisi ihan jatkuvasti, ja erityisesti silloin, kun sitä ei ole!

Mustasta metalliin

$
0
0


Aika aikaakutakin, sanoi mummo, kun vetimiä vaihtoi.






Kuvaan on ikuistettuna keittiön vanhan lookin lisäksi kuopuksen nykyinen look. Kuinka moni teistä joutuu syömään aamupuuronsa Peltorit korvilla? Mietin vain sitä, että kuinka kamalan kiukkuiseksi ihminen voi noin nuorena muuttua?

Mutta takaisin aiheeseen. Musta mustat on nätit, mutta metallinväriset vielä nätimmät. Mustat kävisivät parhaiten kokovalkeisiin kaappeihin, mutta tummat rungot tekevät sen, että metallinväriset käyvät paremmin. Kiitokset vielä Marille uusien nuppien ostamisesta ja postittamisesta!





Ihan putkeen ei mennyt tämä vetimienvaihtoprojekti, koska minä nyt vain olen sellainen höseltäjä, enkä aina muista ajatella ennen kuin toimin. Liian tiukkaan kiristetyistä ruuveista olisin voinut määrätä itselleni pari päivää ruuaksi pelkkiä kasviksia, niin vihainen olin peilikuvalleni. Onni onnettomuudessa, että Puustellin keittiösetä oli aikanaan niin viisas, että toimitti keittiökalusteiden mukana kynsilakkapullon kokoisen tuubin korjausmaalia... 




Tämän kommelluksen jälkeen päätin lujasti, etten koske enää poraan - ainakaan muutamaan päivään. Seuraava poraprojekti kyllä muhii jo mielessä, ja sitä olisi pak-ko päästä toteuttamaan nyt ja heti ja ihan samantien, ja se tulee jo uniinkin. Odottakaapa vain. Mutta tällä kertaa lupaan kuitenkin pysyä pois kalliiden kiintokalusteiden kimpusta.

Kuten sanottua, seuraavakin keittiö ja koko muu talo siinä sivussa on jo suunniteltuna. Ei tosin paperilla, eikä virallisesti, mutta omassa päässäni. Sitähän ei tiedä, tuleeko sitä seuraavaa, mutta ainahan voi ainakin ajatella. 

Viiden vuoden takuulla satasen hana, ja vielä näin kaunis. Eikö siinä ole jo syytä kerrakseen päätyä suunnittelemaan uutta keittiötä?


Samasta puljusta löytyisi ne unelmien uunitkin. Kiertoilmauunia ja mikroaaltoa samaan tyyliin.

Kuvat Ikean sivuilta.

Mutta eipä mennä asioiden edelle - ainakaan tämän enempää. Yritetään toistaiseksi saada tämä nykykoti pysymään ehjänä ja heilutellaan poraa ainoastaan ulkotiloissa ja kohti karvalautaa. Mies saa hoitaa nämä sisätilat, kun kerran osaa miettiä kahdesti, ja minä vain kerran - ja senkin lyhyesti.


Palasista peitoksi

$
0
0


Menin lauantaina pahaa aavistamatta ompelukoneliikkeeseen hakemaan anopin koneesta puuttuvia osasia ja hankin samalla itselleni lisää saumurilankoja - niistä kun tuntuu aina puuttuvan joku tärkeä väri. Ehdin jo maksaakin haalimani langat, kun siinä muita juttuja joristessa silmät osuivat pyöröleikkuriin, joka oli laitettu houkuttelevasti seinälle roikkumaan, pahimmoilleen niin, että siihen osui silmät turhankin vaivattomasti. Muistin heti jo vuosia hankintalistalla olleen leikkuualustan leikkureineen, ja erehdyin kysäisemään tarjousta moisista välineistä. Arvaattekin jo varmaan, että maksukortti piti kaivaa uudestaan esiin.



Sain niin kilpailukykyisen pakettitarjouksen yläkuvan kokonaisuudelle, etten voinut kävellä ohitse. 45x60cm -kokoinen alusta, 15x45cm viivain sekä vaihdettavalla terällä varustettu pyöröleikkuri muuttivat mummolaan. Ja olihan niitä pakko päästä vähän testaamaan...


Voi sitä vaivattomuuden määrää, kuinka helposti noilla uusilla vermeillä saikaan aikaiseksi huojuvan pinon palasia! Silppusin vimmassani ison kasan erilaisia ruutu- raita- ja pellavatilkkuja, ja jotta vimmastai olisi hyötyäkin, oli palat ommeltava kiinni toisiinsa.


Pariin palaseen ompelin kiinni pieniä kirpparilta ostettuja pitsiliinoja. Niin tuli todistettua sekin, etten ostanut niitäkään turhaan.


Ompelin peiton toiselle puolelle ohutta levyvanua, jota sattui löytymään kaapista juuri ja juuri sopivan kokoinen pala. Peiton toisen puolen tein valkoisesta puuvillakankaasta.

Reunat olen tällaisissa pikkupeitoissa useimmiten kantannut vinonauhalla, ja niin tein nytkin.


Hyvin on hintansa hankkinut tämä pikkuinen Prymin kääntäjäapuri, jolla taikoo helposti tavallisesta lakanakankaasta siistiä vinonauhaa.






Todellinen pikapeitto, täytyy sanoa. Aikaisemmin olen tuhrannut tilkkujen mittaamiseen, merkitsemiseen ja leikkaamiseen päiväkausia kallista aikaa, ja nyt leikkasin yhdessä illassa lastensängyn kokoiseen peittoon tarvittavat palat - ja itse asiassa enemmänkin!




Ihmettelen enää sitä, miksen tosiaan ole hankkinut tätä leikkuria ja muita tykötarpeita aikaisemmin.



Ei tämä peitto mikään varsinainen taidonnäyte ole, eikä kovin tarkasti tehtykään, mutta olipahan se sitäkin mukavampi ommella. Minua ei häiritse tilkkupeitossa olevat pienet heitot kulmissa, sillä tällainen jos mikä on kotoinen ja rento. Ja rentoa tehdessähän ei saa pingottaa. ;)






Lopputilkuistakin saattaa muotoutua vielä jotain, sillä ei kai niitä voi ompelemattakaan jättää.

Pehmeää pisteliäille

$
0
0
Koska huomenna on se hempeänromanttinen päivä, jona hymyillään imelää siirappihymyä ja toistellaan, että ihanaa kun olet ystäväni, ajattelin itsekin liittyä kuoroon. Valellaan sillä sanasiirapilla tällä kertaa teitä blogin lukijoita, joista osasta on muotoutunut jo viittä vaille oikeitakin ystäviä - vaikken jokaista teistä ole edes tavannut IRL, kuten sanotaan!

Arvonta päättynyt!

Minä suurena käsivarsineulatyynyjen puolestapuhujana ähersin kokoon hempeän vaaleanpunaisen neulatyynyn, joka on tehty kuten omanikin, parhaaksi käytössä todetusta materiaalista eli fleecestä. Sisuksiin on tungettu yllättävän iso kasa pumpulia. Ja tämän ajattelin teidän kesken huomenna arpaista, jotta joku teistäkin saisi kokea tämän oivallisen apuvälineen parhauden! 


Vaikka retrokahvikuppiin tehdyt tai sienen muotoiseksi ommellut neulatyynyt olisivat kuinka kauniita, niin tämän käytännöllisyyttä ei päihitä niistä kaunottarista yksikään. Neulat kulkevat mukana koneelta toiselle ja pistäytyvät kanssasi myös silittämässä ja sovittamassa. Joskus eksyvät mukaan vessaankin, sillä tällaisella on taipumus asettua käteen niin, että sen voisi luulla kasvaneen osaksi itseä. ;) Käsivarrelle kulkemaan saa myös ison parsinneulan, pienen silmäneulan, kaksoisneulan, vaihtoneulat peitetikkikoneeseen/ompelukoneeseen/saumuriin tai mihin ikinä haluaakin, jos joutuu vaihtamaan esimerkiksi erivahvuisten neulojen välillä työn aikana. Hakaneulakin kulkee omassa tyynyssäni satunnaisia kuminauhan pujotuksia varten. Koska en halua olla pisteliäs, tuota neula-arsenaalia en sinulle lahjoita, mutta tämän pehmeän puolen saat, jos satut voittamaan. 


Eli ei muuta kuin kommenttia kehittelemään, mikäli tällaisen kokee tarvitsevansa. Kommentissasi voisit kertoa myös sen, mitä ystävyys oikeastaan on, tai mistä se tulee. Mikä on ystävyyden ja kaveruuden ero? Neulatyyny arvotaan uudelle käyttäjälleen huomenna johonkin aikaan iltapäivästä, ja arvontahetkeen saakka kaikki kommentit osallistuvat arvontaan.

Kankaidenhävitysmaniassa on päästy siihen vaiheeseen, että joitakin kuoseja on saatu kokonaan pois kaapista. Noshin suloisia luomuomenoita jäi vielä johonkin ihan pieneen, kuten kesäisiin minishortseihin, mutta tämä 92-kokoinen mekko oli viimeinen isompi ompelus tästä palasta.


Valetaskut, tottakai.


Tähtivelour kohtasi loppunsa tässä tunikassa, johon tein toisen hihan raidallisesta velourista. Molemmat kankaat taitavat olla Jofotexin tilauksen peruja.



Eräästä pöydälle huonosti asettuvasta pöytäliinasta leikkasin jo kauan sitten pois reunoja kehystävät pitsit ja säilöin ne kaappiin. Nyt toinen pitsireuna kohtasi inspiraation, ja tuloksena syntyi kokeilupaita lakanapuuvillasta ja tuosta pöytäliinapitsistä. Ihan käyttökelpoinen kapistus tästä tuli, mutta vielä tästä on matkaa siihen, mitä haen. Siihen tarvittaisiin leveämpää pitsiä, jollaista ei varastoistani löydy (alunperin inspiraatio tähän kokeiluun tuli Yhteishyvän uusimman numeron kannesta).


Itsellenikin tein uuden neulatyynyn vuonna 2004 ommellun räähkän tilalle. Turhamaisuuttani tein sen jostain vanhasta neuloksesta, sillä fleeceistäni ei löytynyt haluamaani väriä. Jo yhden päivän käyttökokemuksella voin kertoa, että joudun ehkä kuitenkin tekemään vielä toisenkin uuden, sillä tällainen neulos ei toimi ollenkaan niin hyvin kuin fleece. Tähän joutuu työntämään neuloja välillä aika voimallakin, kun fleeceen ne sujahtavat kummemmin ajattelematta. Näin se mummo itsekin oppii pikkuhiljaa virheistään.


 Myyntipuolelle sain aamun ratoksi tehtyä retrojoustiksen lopuista haalarit, kokoa 80/86.


Niistä lopuista tilkuista uhkasin ommella jotain, ja se "jotain" oli sitten tällainen vauvan pötköttelyalusta. Tai miksei vaikka lemmikinkin, kuka tätä nyt mihinkin sitten käyttäisi. Ja koska ei ole vauvaa, ei tarvita alustaakaan, joten tämäkin muuttaa muualle.


Eiköhän tässä taas ollut vähäksi aikaa. Niin, ja kerrottakoon vielä, että kyllä minäkin olen kovin kiitollinen jokaisesta ystävästäni, niistä lähimmistä oikein erityisesti. Mieluumin kuitenkin koen kiitollisuutta heistä päivittäin kuin korostan sitä yhtenä tiettynä päivänä ja unohdan loppuvuodeksi. Toki muistaminen huomennakin on ihan sallittua ja suotavaa, kunhan se ei jää siihen yhteen päivään, eikös juu? Sama pätee äitien- ja isienpäiviin - eihän yksi päivä muistamista korvaa niitä satoja muita? 

Arvonta suoritettu! Neulatyynyn voitti Anonyymi, joka kirjoitti näin: "Mukana! Ystävät on niitä, jotka on olemassa, vaikka joskus kuluisikin vuosi-kaksi, ettei olla niin aktiivisia. Jatketaan siitä mihin jäätiin. t. Riikkakp"Onnea voittajalle, laita yhteystietosi sähköpostiini tosimummo(ät)wippies.fi, niin saat postia! :) 

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Työhuoneen tolkumpi järjestys

$
0
0
Jokin aika sitten sain Idean. Esittelin Idean puolisolle, ja alun varautuneen ilmeen jälkeen puolison päänsisäinen tunnelma vapautui kummasti, kun selvisi, että tämänkertainen Idea ei tee seiniin yhtään ainoaa reikää.



Koko ajan olen kaivannut koukkuja ja kaikenlaisia systeemejä ompelupöydän taakse seinälle, jotta saisin sinne roikkumaan sakset ja kaiken muun oleellisen, ja olisihan se kivan näköistäkin. Minä kun en pelkää niitä reikiä. Ja niinpä jonain päivänä välähti, kun keksin, miten yhdistetään sekä reiätön seinä, järjestyksen muunneltavuus ja koukut seinällä. Olin repiä pelihousuni, kun en heti päässyt toteuttamaan suunnitelmaa.


No pian kuitenkin pääsin. Ullakolta löytyi tarkoitukseen sopiva levy, joka oli kokonsa puolesta sellaisenaan sopiva ompelupöydän taakse. Se hilattiin pesuhuoneeseen vahvemman osapuolen avustuksella, ja illan pimeinä tunteita telasin sitä maalilla, jollaista ei valittu talomme ulkoseinään. Kyseessä oli siis ulkomaali-väritestauksista joutilaaksi jäänyt litran maalipurkki Tikkurilan Kalsiittia, joka sopiikin paremmin kuin hyvin muuhun värimaailmaan sisätiloissa. Kissakin yritti kovasti olla apuna maalauksessa, mutta jouduin passittamaan sen tiehensä, jotta se ei harmaantuisi ennen aikojaan.


Tälle kahteen kertaan maalatulle, siirreltävälle innovaatioseinälle lätkin tässä aamun ratoksi lasten kanssa koukkuja, joita tiesin ullakolta löytyvän sekä Berninan oman tarvikekaapin ja Ikeasta ihan tätä tarkoitusta varten ostetun tangon S-koukkuineen. On siihen nyt somaa ripustella aarteitaan!



Tuota ompelukoneen tarvikekaappia mietin tovin jos toisekin, että uskallanko alkaa siihen reikiä tekemään, etten vain pilaa sitä. Mutta rohkeat syö rokkaa, ja niin ilmestyi kaapin takaseinään kaksi pientä reikää. Hyvähän siitä tuli, ja mahdollista koneen myymistäkin ajatellen tarvikekaappi on ihan priimakunnossa kahdesta pikkureiästä huolimatta.




Kyllä mun nyt kelpaa. Valoja se vielä kaipaa, ja ajattelinkin katsella siihen jotkut käännettävät spotit ylänurkkiin, jotta työskentelyalueelle tulisi riittävästi valoa. Sellainen haitarivalaisinkin voisi olla ihan hauska, ja valaisimen saisi kauemmaksi seinästä. Toisaalta ohut levyni ei välttämättä kestä kovin raskaita valaisinratkaisuja. Yksi varteenotettava vaihtoehto on nämä Ikean Hektar-lamput, jotka olivat livenä paljon kivemmat kuin kuvassa:


Tästä lähtien minulla on käden ulottuvilla sakset ja mittanauhat, nimilapuista nyt puhumattakaan. Tuo seinä varmasti jalostuu käytössä, koukkuja saattaa ilmestyä lisää ja muutenkin moni asia saattaa myöhemmin vaihtaa paikkaa. Mutta mikä parasta, tätä on helppo siirtää mukana jos pöytää tarvitsee siirrellä, ja tarvittaessa tämän hävittäminenkään ei ole kummoinen urakka. 


Jos koukkuja tahtoo siirrellä, on reiät helppo pakkeloida umpeen ja maalata päälle.


Pitäisköhän patentoida? ;)


Koska levy ei ole umpipuuta, käytin ruuvien kierteissä liimaa, jotta kiinnitys olisi pitävämpi. Miehen vihjeestä porasin myös pienet apureiät ruuvien paikkoihin ennen ruuvaamista, ja uskoisin kaikkien koukkujen sun muiden nyt pysyvän siinä tipahtelematta.

Levy ei siis ole seinässä kiinni mitenkään, vaan se on ainoastaan pönkätty pöydän avulla pystyyn seinää vasten. Levyn reikiä tehdessäni yritin kovasti huolehtia, ettei takana olevaan seinään lipsahtaisi yhtäkään reikää. Ja joskus voi jopa onnistua, vaikka onkin tällainen tohelo! 

Hintaa tälle projektille ei isommin kertynyt, sillä lähes kaikki materiaalit löytyivät kotoa entuudestaan. Levy on raksa-ajoista saakka maannut ullakolla, maali oli sitä testausmaalia, joka jäi joutilaaksi kun sävy oli väärä ulkoseiniin, koukut ovat aikaisemmin olleet vanhan kotimme ulkoseinässä kastelukannujen sun muiden pidikkeinä ja ruuvejakin löytyi sopivasti akkuporakoneen salkusta. Ainoastaan Grundtal-tanko koukkuineen on ostettu tätä varten, ja nehän maksoivatkin yhteensä melkein kympin. Aika huimaa.

Aineellisia iloja

$
0
0
Kaikkeen rosoiseen ihastuneena olen ollut jo pitkään ihastunut myös erääseen Perfect Homen lyhtyyn, mutta koska hintakin on ollut melkoisen rosoinen, en sitä ole tähän mennessä raaskinut ostaa. Nyt sain kuitenkin mahdollisuuden ostaa sen alle puoleen hintaan, eikä päätöstä tarvinnut kauan pohdiskella. Parempi kaunis lyhty sohvapöydällä kuin 35 euroa tilillä, vai mitä?



Kuva-arvoitus: mikä kuvasta löytyvä ei kuulu sisustukseen? ;)


Meillä on tässä nykykodossa asustellessamme niin loistonaapurit, että joudumme kai ottamaan heidät mukaamme, jos joskus tämän talon myymme, tai talon ostaja joutuu maksamaan extraa laadukkaista rajanaapureista. En nyt tarkoita, että nimenomaan tämä purkkilahjoitus tekisi naapurin isännästä hyvän, mutta kyllä tällainen pyyteetön yllätys ilahdutti tätä frouvaa suuresti:




Komiampaahan se on kissalle muroja ropsauttaa riihimäkeläisestä, kun ennen rapisteltiin vain muovipussia!


Toissalauantainen kirpparipyrähdys ilahdutti samaista frouvaa, kun hyllyllä odotti noutajaansa tummanpuhuva, kauniisti kulahtanut liitutaulu koukuilla.



Ommeltukin on. Tilaustunika junatrikoosta, koko 98cm.


Samaan paikkaan mekkonen Verson puodin Muisto-joustiksesta, kokokin on sama. Toinen näistä löytyy myyntisivulta.


Samoin sieltä löytyy myös pienempi joustismekko ehdasta vanhasta materiaalista. Niin joustofrotee kuin resorikin on vuosikymmenten takaa.


Itselleni ompaisin pitkähihaisen ohuenohuesta viskoositrikoosta entisen, puhkikäytetyn vastaavan tilalle. Kuminauha tekee helmasta hiukan pussimaisen.


Tyttö sai pitkiksiä tositarpeeseen, näissä on pituuskoko 92 ja leveyskoko 74/80. :D Tai luulin sitä pitkisten tarvetta tositarpeeksi, mutta olikohan se kuitenkaan sitä, kun tänä aamuna näistä toiset oli ensimmäistä kertaa jalassa, ja askartelusakset tekivät jo polveen reiän. Sakset ovat nyt muutaman päivän kaapissa arestissa, hyi niitä.


Arvoin viime postaukseen kommentoneiden kesken vaihteeksi pienen yllätyksen, ja tällä kertaa arpatuuri osui Arjaan. Onnea Arjalle osumasta! Laitatko yhteystietosi spostiini, niin lähetän sinulle pienen - no, neulatyynyn. ;)

Viimeaikaiset

$
0
0
Vihoviimeisistä Noshin omenapaloista sai vielä parit mikroshortsit, ja täytyy kyllä sanoa, että tällaisissa shortseissa tuo kangas on ihan parhaimmillaan! Ihanan isot kuviot pääsevät upeasti oikeuksiinsa.



Kankaiden lisäksi on hävitetty myös vanhoja vaatteita, jotka sellaisenaan eivät ole kelvanneet käyttöön. Kirpparilta ostamani trikoomekko päätyi tyttären pitkiksiksi, koska kyseinen mekko oli tyyliltään yhtä kaukana minusta kuin.. öö.. joku, joka on todella kaukana. :D
 
 

Tyttärelle siitä kuitenkin tuli oikein pirtsakat leggarit, ja väritkin ovat juuri niitä, mitä kyseisen tyypin vaatteissa muutenkin on.

Eräälle kaimalle muokkasin vanhasta retromekosta päivitetyn version, ja kyseinen kaima lähetti minulle ystävällisesti kuvan tästä mekosta jo ennen muutosoperaatiota, mutta tietenkään minä en löydä sitä enää mistään! Jos Tiina sulta se vielä löytyy, viitsisitkö lähettää sen mulle uudestaan, niin liittäisin senkin tänne? (ennen-kuva lisätty, kas tässä:)


Tiina värjäsi mekon pesukoneessa ja sai lopputulokseksi huomattavasti rauhallisemman kuosin. Sen jälkeen minun oli aika tarttua toimeen, ja niin mekosta leikattiin pois pienet hihat sekä laajennettiin pääntietä. Kaikki risareunat kanttasin  mustavalkoisesta puuvillasta leikatulla vinokaitaleella.





Poika ei ole tullut kasvattaneeksi itselleen lantiota, joten kaupan pitkikset tahtovat tippua jalasta. Kirpparilta muutamalla eurolla ostetusta Black horse -tyyppisestä kankaasta sai tehdyksi kolmet kapeat pitkikset. Olipas ihanaa heittää niitä liian leveitä ja entisestään pesussa lörpsähtäneitä pitkiksiä pois näiden tieltä! Tilasin muuten Kangastukusta 50 metrin kelan 20mm leveää vyötärökuminauhaa, kun se loppuu aina kesken! Ja tosiaan vasta nyt hoksasin, että myydäänhän sitä tuollaisissa tukkukeloissakin, vaikka olen jo vuosia tuskaillut että se parin metrin kuminauhaostos loppuu aina alkuunsa kesken...


Tänään tuli Ottobre Woman. Yllätyksekseni siinä oli pari sellaista mallia, jollaisia olen lähiaikoina itselleni tehnyt. Tai oikeastaan minä olen tuunaillut tällaisia malleja valmisvaatteista, joita ei muuten ole tullut pidetyksi, ja nytpä sain kaavatkin sellaisiin! Joskus kannattaa vitkutella kaavanpiirrossa, sillä näinhän tämä kävikin paljon kätevämmin! ;)



Kirpparilta löytyi lauantaina pikkuinen, ruskea Muija-liina, jonka reunusröyhelön käytän epäilemättä hyödyksi jossakin mekko- tai tunikaprojektissani. Liinaosasta saa hyvin vaikka parit paikkataskut.




Mutta kylläpä tuli sellainen tuskanhiki pelkästä kirjoittelusta, että taidan vetäytyä sohvan syövereihin. Tauti se iski mummoonkin, vaikka pitkään olen flunssilta välttynyt. Ensiksi lapset sairastivat viikko- ja kuukausitolkulla, ja nyt potevat vuorostaan molemmat vanhemmat. Mutta enköhän minä taas pian ole täydessä iskussa, kun hetken otan löysemmin.. siihen malliin pää suhisee ideoista, ettei tämä tauti taida kuolemaksi olla. ;)

Varsin värillistä

$
0
0
Onhan se tuo aurinko tuolla ulkona paistellut, vihdoin ja viimein, mutta sisällä on pidellyt henkistä sadetta. Flunssavihollinen kiusaa isoja ja pieniä, eikä upeista ulkoiluilmoista ole voinut nauttia kuin murto-osa perheestä. 

Onneksi voi aina ommella, joten parin päivän sairastelun jälkeen totesin, että samahan tässä kituessa on vaikka jotain suristellakin. Ompelukone ei pane pahakseen, vaikka yskisin kohti.



Pitkään kaapissa odotellut, vaihtarina saatu kapea suikale Noshin kettukarkkeja muuttui vihdoin pukineeksi! Vaikka kuvassa ei siltä näytä, anopin peruja oleva raitaneulos on keltaiseltaan juuri samaa väriä kuin kettujen tausta, joten nämä piti ilman muuta yhdistää.


Leggareiden lahkeisiin ruskeat listat ja niihin punainen nappi, ja niin oli molempiin vaatteisiin saatu samat värit. Summissa leikatun tunikan kanttaukset on ommeltu tummalla ruskealla.


Hitusen enemmän olisin tuohon tunikaan väljyyttä jättänyt, jos olisin voinut, mutta nyt tunikan leveys on koko kangaspalan leveys. Mietin myös sivuun jotain lisäpaloja tuosta raitakankaasta, mutta en raaskinut sotkea suloisia kettuja millään muulla.

Uusimman visioni mukaan toinen kangaskaapeistani saisi lähdöt ja tekisi tilaa "silitysasemalle", joten tehokasta tyhjennystä tarvitaan. Tämän setin voi ostaa myyntipuolelta, kunhan sen sinne saan laitetuksi.



Pitkät ja laihat housut ovat muuttaneet meiltä jo aikaa sitten muualle, mutta esiteltäköön nekin. Käännettävät resorit ja ylipitkät lahkeet on yhtä kuin vuosia sopivat housut lapselle, joka kasvaa vain pituussuuntaan...


H&M:n aikuisten koon mekosta, jota pari vuotta sitten tuunasin itselleni, leikkasin nyt topin lapselle. Kanttaukset tein miehustakankaalla, jotta kankaalle ominainen kevyt "hetalemaisuus" säilyisi. Jos saumurissani olisi rullapäärmäysominaisuus, olisin huolitellut helman sillä. Nyt helmassa on valmis käänne suoraan mekkoni helmasta.


Topin kanssa voi pitää vaikka näitä mikroshorseja. Kokeilin varsin tikata lahkeensuut ja vyötärön tehosteilla, mutta minusta näihin prässimalleihin käy paremmin se neutraali kaksoistikkaus kuin tämä. Käyttämättä tuskin jäävät nämäkään.



Yllätyin tuossa alkuviikosta todenteolla, kun Verson puodin lähetyksestä paljastunut Muisto-joustis oli keltaisen sijaan kirkkaan oranssia. Ei huono väri tämäkään, mutta jos jostakin kankaasta on tarkat visiot, niin pasmat ovat kyllä totaalisen sekaisin, jos materiaali vaihtuukin erilaiseksi. Tämä joustismekko on aikaisemmin esitellyn shortsisetin tavoin matkalla myyntisivulle, mutta jopas olen onnistunut ottamaan siitä perinjuurin vinksahtaneen kuvan!



Saman väristä apilatrikoota tungin taskupusseiksi. Taas loppui yksi kuosi kaapista ihan kokonaan - joko saa tilata jotain tilalle?




Pikkuruiset haalarihousutkin kankaasta vielä sai. Voi toisia.


Niin kuin kännykkäteollisuudessa, myös ompelukonemaailmassa tuodaan nenän alle aika ajoin uusia houkuttimia, ja jollain tekosyyllä se oma, ikuiseksi ystäväksi ostettu apulainen alkaa äkkiä tuntua jotenkin niin arkiselta ja tavalliselta.



No ihan niin paha ei tilanne onneksi ole, mutta kyllä minä mielelläni tämän 580:n joskus ompelupöydälläni näkisin. Ainakin aion käydä sen koeajamassa, kunhan se ensi viikolla saapuu kauppiaalleni. Omasta Aurorastani kun on alusta saakka puuttunut se langankatkaisu, samoin muutama muu pikkuhienous, kuten napinläven aukon leveyden säätämismahdollisuus.. eri asia on, kuinka suolaisen hinnan niistä ominaisuuksista olisi valmis maksamaan. Ehkä realistisempi hankintatavoite on uusi saumuri, josta on jo ollut kauppiaan kanssa puhettakin (tosin niin on ollut tästä 580:stäkin). Ihan tämän päivän tai ensi viikon hankinta ei tosin ole sekään, sillä kaikista peloistani huolimatta Elna toimii edelleen.

Tilaa valolle

$
0
0
Viikon sairastelun jäljiltä koti oli sellaisessa kunnossa, että vähemmästäkin saa hermoromahduksen. Niin vähän kuin siivoamisesta pidänkin, oli ryhdyttävä raivaustöihin  heti, kun viimeinen aamukahvikulaus oli valahtanut kurkusta alas. Toisilla siivouspäivä on perjantai - toisilla ei. Minä siivoan silloin, kun löydän siihen riittävästi motivaatiota. Tällä kertaa se tapahtui maanantaina.


Siivoaminen voisi olla ihan hauskaa puuhaa, jos kätensä jäljestä saisi nauttia edes sen aikaa, että ehtisi ikuistamaan siisteyden kuviin. Impossible mission, ainakin meillä päin. Onneksi kuvia pystyy rajaamaan. ;) 




Muualla siivoaminen menettelee, mutta lastenhuone on ihan pahin. Miten kukaan, KUKAAN, voi elää sillä tavalla? Maton alta löytyy paperisilppua, pikkulegoja, karkkipapereita, rottinginpätkiä (jaahas, mistäs ne on kiskottu?), hiuksia, pinnejä, lisää pikkulegoja ja niin edelleen... Ja pyydän saada huomauttaa, että meillä imuroidaan käytännössä päivittäin, ei tietenkään joka nurkkaa mutta niin, että yleissiisteys säilyy, syödään karkkia kerran viikossa ja yleensä silloinkin ruokapöydän ääressä ja askarrellaan niin ikään keittiön pöydän ääressä. Kysymys kuuluu, miten se kaikki roina joutuu lastenhuoneen maton alle?

Papatuksesta saa energiaa siivoamiseen. Sen taukoamattoman jäkätyksen voimalla selviän lastenhuoneen siivoamisurakasta, vaikka se aina aloitusvaiheessa tuntuukin saavuttamattomalta tavoitteelta. Huomautettakoon, ettei sitä papatusta kukaan kyllä kuule tai kuuntele, mutta pääasia että helpottaa! ;)

Kun vanhin muksuistamme oli vuoden-pari vanha, ajattelin, että onneksi se kasvaa ja oppii keräämään omat lelunsa. En ottanut huomioon sitä, ettei yhtäkään kääpiötä ainakaan meidän perheessä huvita siivoaminen koskaan, eikä yhtään. Senkin unohdin silloin ajatella, että jos vuosikas levittää lelunsa hujan hajan, niin kuusivuotias levittää paitsi lelunsa, niin myös vaatteensa, hiuspinninsä ja lenksunsa, tarrakokoelmansa, askartelunsa ja kaiken sen oheisroinan, jota ei voi sanoa leluiksi, mutta jota ei saa sanoa roskaksikaan, vaikka se omasta mielestäni sitä olisikin. Se on jotain niiden kahden väliltä, ja sitä on paljon.


Olohuoneessa harmaita hiuksia siivoajalle aiheuttaa seinustoilla makaavat listapinot. Suoraan ullakolta ei voi listoja seiniin napsia, sillä ne kutistuvat kuivuessaan paljon - yllättävän paljon. Onneksi lähiviikkoina naulapyssy onkin napsinut tiuhaan tahtiin, viimeviikkoista sairastelujaksoa lukuunottamatta, ja hitaasti (mutta epävarmasti) listapinot seinustoilla madaltuvat. Ehkä niistä joskus vielä pääsee eroon kokonaan?!




Ette varmaan voineet olla huomaamatta kuvissa näkyvää valoa. VALOA! Sitä on taas tarjouksessa, ja sen ansiosta meikämandoliini alkaa hiljalleen heräillä talvihorroksestaan. Keittiössä pikkupicassot vaativat verhon laskemista alas, sillä "aurinko häikäsee!"


Täten armahin kevättalvi on julistettu alkaneeksi siivousurakan voimin, ja flunssakin lienee suurimmaksi osaksi kukistettu. Sairastelusta oli se hyöty, että ameebana lojuessaan jaksoi sentään heiluttaa uutterasti neulaa. Ei se yksi tauti vielä valmista tee, mutta kyllä tuosta jo päähenkilöt erottuu! Vielä kun päät saisivat joskus kaulansa!


Valoisaa viikkoa juuri sinulle!

Hurmaavaa viherrystä

$
0
0
Verson Puodin hartaasti odotettu paketti saavutti minut vihdoin eilen, ja suupielteni suuntaus taisi olla aika yläviisto, kun tytär avasi pussin ja näin, että siellä on kahden tilatun kankaan sijasta neljää! Voi mahtavuus, joulu keskellä maaliskuuta! Piti oikein Puodista varmistaa, että kankaat todella oli minulle tarkoituksella lähetetty, ennen kuin uskalsin omia, saati leikata niitä.


Hurmurisuikale lähti pesuun saman tien, ja tänään siitä tuli kuopukselle leudon kelin takki. Hyvä että sain edes nukutuksi, kun illalla päähäni välähti visio tämän kankaan kohtalosta, enkä voinut sitä enää yötöinä ryhtyä toteuttamaan. Onneksi aamu tuli yllättävän pian (lue: vain muutama yöherätys lasten toimesta ennen sitä).


Materiaalit takkiin löytyi kaapeista, joten voisi puhua ilmaisesta takista, jos ei ota huomioon sitä, että ne materiaalit on kuitenkin ostettu joskus. Vuoriksi laitoin ohutta tikkivuoria, ja päällikankaaseen tukikangas kauttaaltaan, jotta joustis olisi helpompi muuttaa takiksi.


Ja tosimummon tapaan tietysti hihansuihin piti saada resorit. Pidentäväthän ne käyttöikää kummasti, kun alkuun resorin voi tarvittaessa taittaa kaksinkerroin.


Sulkemisesta vastaa tietysti vetoketju. Ja saa siitä takin auki myös, ajatella...!



Takin pariksi piti tehdä samaisen puodin sydämellisestä hattu, sillä tuollaiset alle kaksivuotiaat eivät tunnu koskaan pääsevän ulos ilman päähinettä. Talvella paksua, kesällä ohutta, mutta aina jotain. Tämä hattu on jotain ohuen ja paksun väliltä, sillä sisäpuolella on ohut valkoinen trikoovuori.


Kunhan kevät hiukan lähemmäs uskaltautuu, voidaan haalarit heittää ullakolle ja kulkea ihmisten ilmoilla takissa. 
Kissatakissa.
 


 Hammasnäyttely...






Ja totuus kuvauksista - pikkuinsinööri viihtyy lipaston päällä juuri niin kauan, kun saa räpsyttää valoja. Kuinka kauan voi tuollainen vaahtosammutin olla kiinnostunut valokatkaisijasta? Vastaus: niin kauan, ettei äiti jaksa kuvata yhtä kauan. Lopulta parku on hirmuinen, kun tulee lähtö lattialle. 


Kerrottakoon, että minun oli viriteltävä nojatuoli vähäksi aikaa tuohon katkaisijan lähelle, että poika sai jatkaa mieliharrastustaan sen aikaa, että minä sain ruuan tulemaan. ;) Oudot kiinnostuksen kohteet eräillä.


Sellainen hyvän fiiiliksen takki tällä kertaa. Kyllä voikin yllättävä palanen kangasta tehdä mielen pitkäksi aikaa hyväksi! Kiitos VP:n henkilökunnalle tästä!

Keltakukkaterapiaa.

$
0
0




Vanhat kukkalakanat - mikä ihana tekosyy mekkoiluun. Isomman tytön päällä oleva mekko on tilaustyö, ja oma tytär toimi ainoastaan vaatepuuna kuvausten ajan.


 


Pikkutinttaralle kokeilin pätkäistä perusmekon kaavan lantiolta poikki ja käyttää kaavaa topin teossa. Näitä tulee kesäksi meille lisää, jos vain saan itsestäni irti sen verran. 
 

Olalla on napit aivan kuten liivimekossa, ja reunat on huoliteltu alavaroilla. Minishortsit on ommeltu jo aiemmin. Ja tuli muuten mieleen, kun kuvaa katselin, että tuo kuvassa näkyvä Nomination on kolmevuotiaan ranteessa aina, yötä päivää. Taisi se käydä saunassakin tuossa viime viikolla. Jos kummi-eno tämän näkee, niin neiti lähettää lämpöisiä terveisiä!


Junatrikoosta tuli tehtyä vielä pari T-paitaa. Toiseen on kaveriksi myös shortsit.


Setti löytyy täältä.


Samoin tämä ei-niin-slim-fit mallinen t-paita. Onhan niitä muitakin kuin luikkulapsia olemassa, vaikkei meiltä muita juuri löydykään.


Tänään on paininjalka pyyhkinyt Noshin kankaita, mutta niistä lisää seuraavassa numerossa!

Pinkkiä pikkunaiselle

$
0
0
Nosh Organicsin Outi otti yhteyttä sähköpostitse ja kyseli, kiinnostaisiko minua kokeilla heidän uusia joustofroteitaan, joita oli tullut muutamaa kivaa väriä valikoimiin. No tiedättehän te. Ainoastaan värin valinnassa oli hankaluuksia, ja alkuun ehdotinkin, että Outi lähettäisi ihan summanmutikassa noista jotain, koska en osaa valita. Sitten siirryin Noshin verkkokauppaan tilaamaan pinkkiä bambia, jota esikoinen on mankunut jo useamman kuukauden. No siinä tilatessa tietysti näin mielessäni bambien parina raidalliset joustislegginsit, ja peruutin randompyyntöni pikaisesti. 


Soutaa ja huopaa, randomia vai pinkkiä. Voi mummoa.


No lopulta sain kuitenkin mitä toivoin, ja myös tein sen, mitä olin suunnitellut.


Paapiin bambi on kyllä yksi suloisimpia tyttökuoseja, joita olen tavannut! Siitä tehtiin tyttären uusi lempivaate. Tai pikemminkin lempiasu, sillä housutkin pääsivät heti kättelyssä kärkikastiin neidin omassa rankingissa (pinkin voima on ihmeellinen). Tunikaan lisäsin vähän yksityiskohtia, jottei tule toista samanlaista vastaan. Pääntiellä on valenappilista kaksine erikokoisine nappeineen...


... ja helmasta löytyy pieni tamppi.. tai mikä lie. Tuollainen turhake.



Housuihin saatu joustis oli tosiaan luomua - paksua ja muhkeaa. Kun postipaketti saatiin auki ja nostin raitulaisen pussista, esikoinen huudahti: "Ihana pyyhe!" Fiilis tosiaan on vähän pyyhemäinen, johtuen juuri tuosta paksuudesta. Todella mukavan tuntuiset ja lämpöiset talvileggarit siitä tulikin. Kuivasin muuten joustiksen rummussa pesuohjeiden vastaisesti, koska kuivaan kuitenkin valmiit housutkin siellä. Hyvin kesti kuivaamisen, mutta melko paljon lähti kiertämään. Leikkasin housut lopulta hiukan vinoon langansuuntaan, koska raidat oli tärkeämpi saada vaakaan.


Lahkeissa on Noshin resoria, ihanaa isovakoista, ja sitä samaa käytin myös tunikassa.


Vyötärölle kiinnitin uusimman innovaationi tuloksen:



Meillä sekä mies että lapset ovat välillä ihmeissään noiden ompelemieni housujen kanssa, jotta kumminkas päin nämä nyt tuleekaan.. toivottavasti tästä lähtien asia on klaari! (en kyllä tajua sitäkään, miten niistä ei muka näe.. kuka aloittaisi esimerkiksi vyötärön tikkaamisen keskeltä edestä, tai asettaisi vyötäröresorin pystysauman eteen?) Laput teetin Ebayn kautta, ja ne tulivat tosi nopeasti, aivan kuten aikaisemminkin. Olen samalta valmistajalta tilannut useita kertoja, ja toimitus on joka kerta ollut supernopea. Ajattelin ensiksi kirjoituttaa noihin ihan suomeksi, että "takapuoli" tai "pyrstö", mutta en sitten osannutkaan. Joku olisi voinut luulla, että "takapuoli" on tuotemerkki! :D



Kuvassa housut näyttävät tummanpunaisilta, mutta oikeasti väri on herkullisen pinkki - yllättäen kuusivuotiaan leidimme lempiväri!



 


Kiitokset Outille mahdollisuudesta kokeilla tätä kangasuutuutta! Ja tämä seuraava kertomus ei ole maksettu mainos, mutta kerronpa silti, että jos joku ei ole uskaltanut tilata kakkoslaatuisia trikoita Noshin verkkokaupasta, kun ei tiedä siitä laadusta, niin kannustaisin uskaltamaan! Itse tilasin tuota bambia ja pojille lenstkaritrikoota, jotka molemmat olivat II-laatua, mutta en löytänyt niistä mainittavia virheitä. Joku pieni piste saattoi olla, josta puuttui väri, mutta ihan täysin pystyin käyttämään tuonkin bambitrikoon ilman, että olisin joutunut väistelemään virheellisiä kohtia kappaleita leikatessani.

Itselleni olen etsinyt vaaleita farkkuja jo pitkään, mutta eihän niitä ole kohdalle osunut. Usein sellaiset farkut, joissa ei merkitä pituudessa tuumakokoja, ovat liian lyhyitä ja jäävät ärsyttävästi nilkan päälle, vaikka en miellä itseäni mitenkään pitkäjalkaiseksi. 

Eurokankaasta se housukauppa lopulta tulikin, kun siellä katse osui vaaleaan joustavaan farkkuun... ja loppu onkin historiaa. Ottobre Womanin numerosta 5/2012 piirsin farkkukaavat, joita muokkasin tregginsien tyyliin kuminauhavyötäröllisiksi. Ostin kuitenkin vain metrin palan farkkua, ja eihän se tietenkään ihan riittänyt. Seuraaviin (mitä, kuka sanoi että jaksan tikata näitä useammatkin?!) farkkuihin ostan 1,3 metriä kangasta, jotta saan vyötäröstä hiukkasen korkeamman ja lahkeisiin vielä vähän lisää pituutta.


Seuraaviin pöksyihin tahdon myös näitä kapeammat lahkeet polvesta alaspäin. Tarkkaa touhua!




Oikein naisellista naistenpäivää kaikille valtakunnan naisille, jotka toppakengissään ja villapipoissaan tallustavat tuolla lumipyryssä... tulee se kesäkin vielä joskus!

Valenappilista-ohje

$
0
0
Tiedä häntä, kaipaako joku vahvistusta nappilistantekoitsetuntoonsa, mutta tässä sitä ainakin olisi tarjouksessa! Ja nyt puhutaan nimenomaan valheellisesta nappilistasta, ei siitä oikeasta. Toki sellaisenkin ohjeistuksen voisi tarvittaessa värkätä. No mutta asia kerrallaan.


Jos joku tahtoo paitaompelukseensa vähän ilmettä, ja pelkää sen oikean nappilistan tekemistä, ja varsinkin, jos sillä ei pukemisen kannalta ole oikeasti merkitystä, että onko siinä sitä avattavaa nappihalkiota, niin suosittelenpa kokeilemaan valemallia! Pieni huijaaminen tällaisissa asioissa on joskus ihan hyväksi.

Leikkaa ensiksi haluamastasi kankaasta (siitä josta haluat sen valelistan ommella) sopivan kokoinen palanen, jossa huomioit nappilistan koon lisäksi suunnilleen sentin ala- ja yläreunaan, sekä leveyteen käännevarat. Ihan saat itse päättää, paljonko tahdot nurjalle puolelle reunoilta kääntää.

Tämän jälkeen suosittelen silittämään joustamatonta tukikangasta siihen kohtaan paidan rintamusta, mihin se nappilista tulee. Saman tekee viisas myös sille nappilistalapalle, jos se sattuu olemaan joustavaa kangasta. Minähän en näihin viisaisiin kuulu, vaan tappelin tukemattoman resoripalasen kanssa, mutta näin minä toiminkin varoittavana esimerkkinä teille muille.



Silitä sitten tekonappilistaasi sivukäänteet.




Nyt voit mallata sitä nappilistapalastasi siihen etukappaleelle (no voihan joku haluta sen nappilistan taaksekin, en minä sillä) ja merkitä neulalla sen kohdan, jossa tulee olemaan nappilistan alareuna. Piirsin oikein nuolenkin tuonne kuvaan tätä asiaa havainnollistamaan.



Ja jopa päästään ompelemaan! Käännä nappilista ylösalaisin, paidan ja listan oikeat puolet vastakkain, niin että se pohjassa oleva sentin saumanvara osoittaakin nyt ylöspäin. Keskikohdan voit merkitä paitaan vaikka viivoittimella ja haihtuvajälkisellä kangastussilla, jos et muuten usko saavasi listaa ihan keskelle. Tai voit silittää paitaan KE-kohtaan taitteen, jolloin keskikohta erottuu sillä konstilla niin kauan, että silität taitteen suoraksi.


Siihen nuolen osoittamaan kohtaan ommellaan nyt sellainen pätkä, joka kiinnittää nappilistan pohjukan paikalleen. Muista ommella tämä apuommel niin, että sivujen taitteet on käännettynä!


Varopa muuten ompelemasta tuota kiinnitysommelta liian pitkälle, sillä siinä tapauksessa valmiissa nappilistassa näkyisi pätkät tuota ommelta. 

Sitten käännetään enää nappilistalerpake yläasentoon ja ommellaan päällitikkaus reunasta reunaan! Ensiksi tuonne piiloon ommeltu apuommel auttaa listaa asettumaan suoraan, ja tuo päällitikkaus on helpompi tehdä, kun pohjukka on jo kiinnitetty. Tajusikko mittään?


No toinen tapa tehdä samanlainen lista on tietysti kääntää saumanvarat nurjalle sekä alhaalta että sivuilta, tällätä palanen keskelle eteen ja ommella se siihen. Täts it. Kumpi sitten on helpompi tapa, mene ja kokeile, niin ehkä se selviää. Itse teen molemmilla tavoilla, mutta toisesta tavasta on aika hankala saada ohjetta kasaan...




Ugh. Olen puhunut.

Pehmoprinsessan päähine

$
0
0
Siniveriseksi itseään kovasti kuvitteleva kolmevuotiaamme on kaipaillut kruunua kutreilleen jo ties miten kauan. Kun isosisko sai eskarin naamiaisiin aikanaan vilkkuvan, kirkkaanvärisen muovikruunun, oli pikkusiskon kateus melko äänekästä lajia. Siitä huolimatta näin kauan piti vitkutella, että kehtasi käyttää vartin kruunun tekemiseen. Ei kun oikeasti keksin vasta nyt, miten se tehdään - pahvinen kun ei kestä meilläpäin aamusta iltaan, kun on jo silppuna.


Laukun teosta vuosia sitten yli jäänyt kovikehuovan suikale sai liimapintaansa vanhaa tyynyliinaa. Reunat kiinnitin vielä varmuuden vuoksi siksakilla.

 

Myöhemmin lisäsin kruunuun vielä kuminauhan, jonka saa pujottaa leuan alle. Ja tietysti sen piti olla alusvaatekuminauhaa, koska sen reunassa on sitä pitsikuviota!

 

Olisin tennyt ja ideoinut tämän jo paljon aikaisemmin, jos olisin tiennyt, kuinka tärkeä tästä tulee, ja kuinka paljon se tuottaa iloa pienelle tytölle. 

Tässä viime päivinä olen surruutellut yhtä isompaa tilausta, kun eräs rouva lähetti kangasvarastonsa minulle tuhottavaksi. Mukana tuli seikkaperäiset ohjeet, mitä mistäkin kankaassta tehdään, mitä resoria mihinkin yhdistetään ja missä koossa ommellaan, joten sain toimia kuin kone ja ommella vain. Ja vähän piirtää kaavoja.


Samanlaiset liivimekot koko siskossarjalle! Koot 134-80cm.


Kettutunika pitkälä hihalla, ja pikkusiskolle jämistä lyhyellä hihalla.


Mustilla tehosteilla 134-senttinen tunika.


Joustismekot kahdessa koossa. Niin ihanan kesäiset!


Bambeja päätyi pitkähihaiseen 110-senttiseen ja saman kokoiseen t-paitaan. T-paidan helmaa piti jatkaa resorilla, jotta sai kankaan riittämään.


Hevosvoimia löytyy Metsolan herkkukankaista - Valmetteja t-paidasta ja Jeeppijoukko pitkähihaisesta.


Tämä oli varsin hauska projekti. Toivottavasti vaatteet ovat sellaisia, mitä niistä pitikin tulla, ja kelpaavat lapsillekin!
Viewing all 397 articles
Browse latest View live